Mondrian 230 ( Angle Vale)

Picasso 250 (Angle Vale)

Connect with nature

Connect with nature

As we look to our gardens and suburbs for solace, we can expect to see our homes integrate a similar connection to nature moving forwards. That's where a design like Gallery Living's Miro 280 is already a step ahead

Staying home for the past six weeks has taught me many things , but one of the biggest is how important a connection to nature is for your wellbeing. It seems I'm not alone in that mentality either, all you have to do is look at the amount of people gardening and going for walks throughout the day. Experts refer to this connection as 'biophilia' and moving forward , it's an idea that will likely influence the way we design our homes.

When it comes to homes that encourage this connection, Gallery Living's Miro 280 is already a step ahead. On display at Aston Hills estate at Mt Barker, this unique four-bedroom, two-bathroom design positions every bedroom and living space so it connects to a tree-lined courtyard or garden space - instead of just a side fence or a neighbouring property. The result is a burst of fresh greenery through every window and it certainly creates a magnificent outlook and is something to aspire to.

Gallery Living's marketing manager Jaye Smith says the way the Miro 280 works with the surrounding landscape makes it a particularly out standing home to live in. "The Miro 280 has a strong integration with outdoor spaces thanks to the central courtyard, gorgeous sliding doors throughout the living areas and full height louvre windows," she says. "It can completely open up all the living spaces to the outdoors as well as from the master bedroom."

Designed to suit a traditional sized allotment with a minimum 18m frontage - including a double garage - Jaye says the Miro It's a well considered family home, designed with a young family in mind," she says. "The home is zoned extremely well with limited hallways and sunlit areas throughout, with passive surveillance but separation happening at the same time." The layout of Miro 280 is designed around two central courtyards, with a living area, master bedroom and ensuite, and double garage in the first half, and beyond the courtyards, an open plan living, three bedrooms, laundry and bathroom.

The open-plan living/dining/kitchen area will draw your attention with two sets of sliding doors opening the space to the undercover outdoor entertaining area and backyard. As someone who has found themselves in a cooking frenzy over the past month, the Miro 280's kitchen captured my attention on a whole other level. First I admired the stylish Essastone benchtop and Laminex cabinetry, then when you look a bit closer you discover a kitchen that's equipped to handle family living with ease.

"The open-plan pantry is a standout in this kitchen and ensures ingredients and tools are right on hand for anyone cooking," Jaye says. "The generous storage ensures that the kitchen is clutter-free and elegantly streamlined when not in use, perfect for handling the storage needs of family bulk purchases or the kitchen gadgets."

Another key element in this space is the clever use of windows to encourage natural airflow and amplify the spacious feel. "The floor-to-ceiling louvre windows across the dining space provide natural airflow through the kitchen and dining areas, removing any unwanted food smells and bringing in natural light for the preparation space," Jaye says. "Gallery Living is always looking for ways to bring the outside in and a window splashback in the kitchen does this in a simple and cost-effective manner."

Another key connection to the outdoors is the addition of an alfresco kitchen (an optional extra). "The outdoor kitchen is a popular upgrade we commonly see our clients include," Jaye says. "The additional cooking area is great for entertainers and South Australians love to be outdoors."

It's easy to get sidetracked by the openness of the living areas in the Miro 280, however the bedrooms don't lose out when it comes to encouraging the outdoors inside. The master suite has sliding doors connecting it to the tree-lined internal courtyard, creating a serene space for homeowners. The bedroom also includes a long built-in wardrobe, a generous ensuite and adjacent is a private lounge creating an extended adults' zone. The three minor bedrooms are toward the rear of the home, all with built-in robes and tall windows encouraging natural light in. The bathroom is next to the bedrooms and is split into three areas to assist with the morning routine.

Head to the centre of the home and you'll find a private study hidden behind a green sliding door. Jaye says in our current climate, designated spaces for work and study are essential and she expects them to become popular in future house designs. "It gives you a focused space away from the distractions of the living areas to work and also provides a defined space you can close the door on at the end of your work day," she says.

The clever layout and a home with a sleek facade, finished in a mix of sustainable materials, is perfectly contrasted by green foliage on display. "A play on grey is very much a popular palette, but the addition of a tinge of blue gives some uniqueness," Jaye says. "The facade creates a simple architectural statement that should stand the test of time."

 

10-May-20 - The Sunday Mail Home Magazine 

Find out more about the Miro 280

 

Rembrandt 365

Rembrandt 365 – Virtual Tour

To view price and details see the Rembrandt 365 product page.
The Rembrandt 365 is currently at our Seaford Heights display village.

Photos

Video Walkthrough

Designed with sustainability in mind

Designed with sustainability in mind

Finding a home that would be energy efficient, and spacious enough for a family with three children was easy once this homeowner chose to build with Gallery Living, writes Lauren Ahwan

Rising living costs are encouraging many of us to investigate energy efficient measures to save on household bills. While simple things, such as swapping light globes, are a good start, Johanna Milbank wanted to achieve much bigger savings when she built a home for the first time.

"I wanted to build a home that was energy efficient - one that maximised the amount of sun in the living areas to reduce heating costs but still have the house stay cool in summer to reduce cooling costs," she says. "That was my main driver (when choosing a home design). And it's also why I went with (builder) Gallery Living - they were pretty much the only bulk builder around that designs energy efficient homes."

After visiting several display homes, Johanna fell in love with Gallery Living's Monet 195, a four - bedroom (or three plus study), two -bathroom design with a central courtyard. Slightly modified to fit her Mt Barker block, and better suit Johanna 's ability to occasionally work from home, the Monet 195 also features an open kitchen-dining-living zone.

"The main thing I liked about the Monet was the courtyard and how the rest (of the home) was designed around that courtyard aspect," says Johanna. "But I also wanted to make sure we put the office up near the front door, so if I had clients coming they didn't have to come through the rest of the home."

Johanna says it took about eight months to build the home with only a few minor glitches along the way, including the wrong laminate being installed on the kitchen counters. But any problems were quickly remedied and Johanna describes the build process as "pretty smooth".

The mother-of-three, who has two adult children as well as a 12-year -old daughter, moved into their new home almost two years ago. While the home initially had a fairly neutral colour scheme, Johanna has recently introduced a brighter colour palette, including an apple green feature wall in the kitchen.

"I've also used red on a feature wall in my daughter's room, which looks really good," she says. "I've never done strong colours before. It used to be all white because I like that light, airy, bright feeling. Now I'm introducing a bit of colour - but not too much. I still want to keep that nice, white, bright look but this just brings a touch of interest to it."

While mother and daughter are thrilled with the home as it is, Johanna hopes to do more work to her garden, which includes an area for roses and wicking beds for vegetables. She also hopes to install solar panels to further improve the energy efficiency of the home.

The design has already reduced her heating and cooling costs and has also had other unexpected benefits. "The window placement and the (natural) light coming in give a really lovely feel," Johanna says. "I've even noticed the plants in the house grow really well - they love it too."

 

15-Mar-20 - The Sunday Mail Home Magazine

Find out more about the Monet 195

 

The best of both worlds

The best of both worlds

When a young couple wanted a design that was both practical for a growing family and eco-friendly, they turned to Gallery Living for help with building their ideal home

FEATURES YOU'LL LOVE

Lofty feel: The highest point of the Picasso 250 raked ceiling is 3.6m, which amplifies the natural light in the home and increases the feeling of spaciousness.

Environmental edge: An em-friendly home not only ensures you're doing your bit for the environment. it also means the ability to cut costs on energy bills - which can be as simple as thinking about which way your home faces.

Nice 'n' bright: Large windows and sliding doors. plus well-placed feature windows near the dining room, allow natural light to flood through the home creating a warm and inviting home.

Cut costs: Yvonne says using hebel and hardywood plants instead of bricks "saved us quite a substantial amount in footings during the build process".

When Yvonne Tee and Wei Yang Ng planned to build their first home, they had a list of requirements they wanted their design to meet: an open concept to allow for their growing family, a design that was practical and simultaneously as eco-friendly as possible. Sifting through various builders, the northern suburbs couple decided to visit Gallery Living's Evanston South display after a friend shared his positive experience with the builder.

Drawn to the Picasso 250, the couple initially wanted to make drastic changes in order to meet their requirements, before realising the design's simplicity was what made it such a standout. "As novice homeowners, we did try to make radical changes to the design but soon realised the builder's plan had a practical simplicity that was difficult to match," Yvonne says.

"However, we worked closely with the builder to tweak the design slightly by changing the location of the study, the alfresco and laundry rooms, and a garage notch extension for motorcycle parking." The family of five, with son Edric, recent addition Henry and tabby cat Tango, fell in love with the seamless mix of contemporary architecture with an eco-friendly design. "The main highlight was the raked ceiling which allowed plenty of natural light indoors, and our plot suited this with its north-sided placement of windows and glass sliding doors," Yvonne says.

Designed for a traditional -sized allotment , sitting 14.3m wide, the four-bedroom home makes the most of the space available. The concealed front entry leads into a foyer, with a lounge tucked at the front of the home along with the master suite, which features an ensuite with a lavish double shower.

Walking down from the foyer, the home expands to reveal the dining, kitchen and living area, a functional open plan space with raked ceilings and an abundance of natural light. The inclusion of sliding doors opposite the kitchen and off the lounge area allow the space to be completely opened out - ideal for entertaining and making the home feel even more spacious.

A hidden hallway behind the living area reveals the three remaining bedrooms, nestled around the laundry and bathroom, complete with a double shower, a bath, a separate vanity and a toilet. With a build process of nine months, the couple was able to move into their new home just before Edric was born.

"The original handover date was March 2016 and the final handover was early June 2016 due to some complications during the build out of the builder's control," Yvonne says. "(Gallery Living) was very flexible and accommodating to our questions and requests." Despite the delayed final handover, Yvonne says as far as first builds go they couldn't be happier, and have now lived in their home for just over two years.

"It's a very simple and comfortable home; it has a bit of a resort feel to it because of the high raked ceilings and large sliding doors," she says. "We also get compliments about the house, which is nice!" The couple says their home is great for entertaining, with sliding doors from the lounge area opening to an alfresco which overlooks the manicured backyard.

"Since moving in, we have hosted a number of guests - the open concept allows up to a dozen people in the house as we use the dining, kitchen and living areas at the same time," Yvonne says. "We also have a barbecue set on the alfresco area, a must for parties!"

Given the chance to build again, Yvonne says there's a few minor details they would change but in terms of a first build they couldn't be happier with the result. "Our son loves to go out to the garden for walks and just explore the area. We have planted fruit trees and have a vegetable patch to grow our own vegies," she says.

"We are happy with how the house turned out - it is perfect as it is for now."

 

02-Jun-19 - The Sunday Mail Home Magazine

Find out more about the Picasso 250

 

Monet 230

Monet 200

Renoir 235

Raphael 225